2014/07/15

Franța și țiganii

Şatra pleacă în Spaţiul Schengen

Şatra pleacă în Spaţiul Schengen

Aderarea României la UE a pus Uniunea Europeană faţă în faţă cu întrebarea: ce este de făcut cu ţiganii români? Practica demonstrează că UE nu este pregătită să dea un răspuns la această întrebare, iar birocraţii de la Bruxelles preferă să treacă sub tăcere această problemă sau să facă promisiuni care nu pot fi îndeplinite.

În trecut, oficialii europeni puteau să spună că problemele sunt legate de pasivitatea autorităţilor române, care într-adevăr nu se deosebeau nici prin promptitudine, nici prin eficienţă în soluţionarea problemelor sociale ale comunităţii ţiganilor. În ultimii ani a devenit absolut clar că aceasta este o problemă general europeană, însă deocamdată nu a fost elaborată o soluţie general europeană.
Pentru comunitatea ţiganilor, decizia preşedintelui francez Francois Hollande de a continua politica predecesorului său faţă de ţigani, a fost o surpriză neplăcută. În pofida promisiunilor electorale, el a permis demolarea oraşelor de corturi şi deportarea din ţară a ţiganilor, care nu au un loc de muncă. Preşedintele forumului european rom, Rudko Kawczynski a trimis o scrisoare oficială lui Francois Hollande cu cererea de a îndeplini obligaţiile preelectorale faţă de cetăţenii europeni, ţigani de naţionalitate şi să-i deporteze numai pe cei cărora li s-a oferit posibilitatea de a se integra în societatea franceză şi ei au refuzat acest lucru.
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2012_09_07/87495468/

Niciun comentariu: